Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem
 
Sałatka jajeczna z wędzonym łososiem Tradycyjna sałatka z gotowanych jaj wzbogacona smakiem wędz... więcej...
przysmak dnia
Pascha
 
Pascha Tradycyjny wielkanocny przysmak przygotowywany z mielonego ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Nalewka z pigwy z miodem

  Cierpki smak pigwy łagodzi w tej nalewce, którą ze względu na dość długi czas przygotowania polecamy głównie cierpliwym, miód
 
czas: 90 minut + ok. 6 miesięcy dojrzewania
liczba porcji: 0
 
składniki: 1 kg obranych z gniazd nasinnych owoców pigwy
1 litr wódki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki miodu lipowego
pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgielu
sok i skórka z połowy pomarańczy
50 ml ciemnego rumu

 
przyrządzanie: 

Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany syrop połączyć z nalewką, dodać miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel. Odstawić ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała.



podaj dalej


komentarze
kilaszaNigdy nie zalewaj owoców czystym spirytusem bo Ci się zważy przed połądzeniem z owocami spirytus zmieszaj z przegotowaną wodą ...
Wojtasdo Justa: nie przejmuj się brązowym kolorem pokrojonej pigwy, to normalne że poddana maceracji z czasem robi się coraz ciemniejsza. Po zlaniu nalewu i wyklarowaniu wszystko z nalewką będzie ok. Z pigwowcem jest inaczej - nie ciemnieje.
justazalalam moja pigwe wodka i jest juz w sloju okolo 3 tyg,ale zaczela sie robic ciemno brazowa....czy to normalne???troche sie martwie zeby tyle alkoholu nie zmarnowalo sie...
BajaKochani zrobiłam nalewkę z pigwowca na miodzie i coś sknociłam, bo po rozlaniu do butelek zrobiła się galaretowata, pomóżcie mi ją uratować, bo nie wiem co mam teraz zrobić Pozdrawiam
izusnalewka pierwsza klasa !!!!!!!!!!!!!!!!! polecam
st@chemikI.... ponownie spirytus 90-95% TO JEST MARNOTRAWSTWO I DUCHA I SMAKU !!! tylko ~ 70% /tz apteczny/ bo tylko taki dobrze 'wyciąga ' 1:1 spiryt.: wódki
ptrogotowanie miodu to gorzej niż źle, miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, nawet do herbaty należy dodawać go ciepłej a nie gorącej. proponuję się dokształcić (to nie do artykułu oczywiście, tylko do komentarzy)
AANa rany Boga przestańcie ludzie mylić Pigwę z Pigwowcem!!! To są całkowicie odmienne rośliny i całkiem odwrotnie się przyrządza. A biedni internauci potem cierpią.
zofkaWitam..Ja robie prościej..Pigwe zasypuję cukrem.Stoi to na słoncu w słojach,przykrytych gaza..Czesto mieszamy.Zlewam sok i łacze ze spirytusem.Owoce wstawiam do sakownika,dodajac cukru.Otrzymany sok łacze ze spirytusem.Ta z sokownika jest ciemniejsza.Na weselu córki nalewka rozeszła się w mig!!!Stała 2 lata..Dobra jest po kilku miesiącach.
stany atgdzie się podział mój przepis
stany ata ja robię to tak - myję pigwowca ,kroję i wyrzucam pestki a następnie mielę elektryczną maszynką do mięsa z grubym sitkiem zasypuję cukrem i dodaję miodu akacjowego , na czwarty dzień puszczam przez sokowirówkę i do otrzymanego soku dodaję tyle samo wody i spirytusu a na każdą buteleczkę dodaję kieliszek amaretto i kawałek skórki z cytryny , następnie zakręcam i do leżakowania na 3-5 miesięcy, życzę smacznego ,na zdrowie.
teresa nalewka z tego przepisu jest super
iRENKAuwaga!!!!zmiana WE WCZEŚNIEJSZYM PRZEPISIE.na 1 LITR SPIRYTUSU 0.70 WODY ,i 90 dkg cukru do zasypania pigwowca.Reszta jak wyżej.Uwaga-jeszcze można zrobić jeśli ktoś ma na ogródku.Wanilia (o dziwo)najtańsza w Almie) ale nie Kamisa- bo to najdroższa firma choć niezła.Nie pijcie wcześniej niż przed świętami bo zajeżdża spirem i mętna.Jak się wyklaruje delikatnie zlać
Irenkaja robię tak 9i dopchać się nie mogę do własnej wódki. Otóż 1 kg PIGWOWCA (pestki usunięte)pokrojonego w drobne plasterki zasypuję cukrem i odstawiam na 3 tygodnie.Ma oddychać więc gaza lub płócienko na górę słoika. Po 3 tyg zlewam sok a łupinki mielę przez maszynkę do mięsa i jeszcze wyciskam przez gazę. Spirytus 1 litr rozrabiam z 1 litrem przegotowanej ostudzonej wody.Dolewam sok i rozlewam do butelek.Do każdej butelki dodaję część laski wanilii.Jak mam 3 butelki to dzielę laskę wanilii na 3 części.A za parę dni lub zaraz dodaję parę pasków pokrojonej skórki pomarańczy ale tą część bez białego miąższu tak -paseczki z 1 ósemki. na 1 butelkę.Po miesiącu należy delikatnie zlać bo szumy na dole ale to nie trucizna tylko nalewka dla gości ma być klarowna.Jeżeli wytrzymacie to powinna postać w Bożego Narodzenia ale najlepsza jest na Wielkanoc.Potem zmienia kolor na ciemny miód. To jest przepis najprostszy dla leniwców ale zawsze się udaje.ACHA Pigwowiec przemrożony też się nadaje bo puszcza szybciej sok.Niektórzy specjalnie go poodmrażają bo to ma wpływ na smak.Ale nie podgniły.Tak więc jeszcze można go wykorzystać w tej chwili Składniki: 1 l spirytusu 90% ! kg pokrojonego pigwowca nie pigwy 1 kg cukru laska wanilii 3 łupki pomarańczy ściąć biały spód może być łyżka dobrego miodu np gryczany Mówię Wam PYSZOTA
beacik1ja mam sprawdzony przepis od lat bardzo szybki.Owoce z pigwy ,kroje na ósemki zasypuje cukrem zostawiam na noc na drugi dzień zalewam wódka wkładam skórkę z pomarańczy wcześniej wyparzoną i zostawiam na 7-14 dni a potem przelewam do butelek...
Asiaa ja robię dużo szybszym sposobem i wychodzi fantastyczna! Owoce kroję w plastry i zasypuję cukrem, po 2 dniach zlewam sok, a z owoców robię dźem. Sok gotuję i dodaję miód(około 0,5 szklanki) jak ostygnie zalewam to spirytusem (na litr roztworu 0,5 l spirytu), przelewam do butelek i dodaję skórkę pomarańczy i kilka goździków. Każdy się zachwyca tym smakiem:)
stary Nie przesadzajcie z LITWOREM -andzelika- i j/w jest intensywny i oczywiscie nie jest to syrop na kaszel /zastepczo _kłącze tataraku dł. 1-2,5cm + kardamon 1 strączek co do %v/v to co kto lubi NALEWKA TO NIE WIĘCEJ NIŻ 45%v/v
bibiASD1, uczył Marcin Marcina....... dalej sobie dopowiedz. Masz słownik ortograficzny? "Przecierz" możesz korzystać z niego.
pablopokrojone owoce zasypane cukrem pościły piękny sok po dwóch dniach, moja niecierpliwość poskutkowała tym, że zalałem wszystko spirytusem z miodem... i będę czekał myślę, że się uda :)
frezjaa jakis szybszy przepis ???
DJJPGPOKROJONE I ZASYPANE CUKREM OWOCY TO GDZIE PRZECHOWUJEMY W ZIMNYM CZY CIEPŁYM MIEJSCU
ircia512wlasnie zlalam do butelek nalewke jest super jeszcze polezakuje i bedzie ok .dalam na 40 dkg pigwowca 40 dkg cukru i postawilam na 2 tygodnie a potem dolalam 20 ml spirytusu ,wszystko sie sklarowalo a po 2 miesiacach rozlalam do butelek i poczeka na lepszy czas zycze powodzenia wszystkim cierpliwym smakoszom
ASD1Jak ja nie lubię ludzi typu Aneri , czy twój "cukier " - jest słodszy od cókru -Tadka ? Ja zrobiłem nalewkę z owoców pigwowca . Chyba z 10 owoców , umyłem, pokroiłem, usunąłem pestki i pokroiłem najcieniej jak się dało . Zalałem 1/2 l. spirytusem. Dziś zlałem do butelki i........, no właśnie -co dalej? Tego przecierz nie można pić ! Po przeczytaniu tych porad , mam zamiar dodać miodu z wodą . Tylko ile? Proszę o radę !!!
Ataner7W ub. roku robilam nalewke z pigwy(takie duze żolte gruchy) obrana i pozbawiona pestek pigwa-1kg zalana 0,5 l wódki + 0,5 l spiryrusu,odstawić na 3 tyg. co jakis czas mieszać.Potem zlać nalewke do butelek,a owoce zasypać 1kg cukru ,tez na 3tyg.az do calk. rozpuszczenia cukru.Na koniec zmieszać syrop z nalewką .Po trzech miesiącach można pić...nie żłopać:) (pigwe pokroic w małą kostke)
st@chemik Nalewka dotyczy oczywiście dobrze dojrzałego owocu PIGWOWCA złocisto żółty. Pigwa właściwa zebrana po przymrozkach ___takie wielkie gruchy! Nalewka z jednej jest różna od pigwowca ,ale obydwie smaczne ale gdy gradusów mają więcej niż 22,7% Arcydzięgiel ,andzelika ,litwor korzeń do zdobycia w zielarniach ,a nawet w aptekach tylko pogruchotany (używać mniej bo łatwiej ekstrahują się substancję )
AneriA w którym miejscu należy złożyć podpis?Opininię wyraziłam.
AneriUzupełniając formularz wyjaśniam, że nalewkę z pigwy robię podobnie jak Kolega tylko zamiast cókru dodaję cukier.
AneriTadku, ja robię podobnie ale zmiast cókru dodaję cukier. Pozdrawiam.
TadekA ja robie tak.. 1 kilo pigwy pokrojonej ,kilo cókru 2 litry wódki. pokrojoną pigwe bez pestek zasypuje cókrem, na 3 tygodnie , co jakiś czas mieszam , zlewam , wyciskam sok i zalewam wódką . czekam pół roku i żłopie . Jest super. Można dodać trochę miodu lub imbiru pokrojonego . Pozdrawiam
jaskanalewka super -trzeba troche cierpliwości ale warto.korzeń arcydzięgla jest do kupienia w aptekach zielarskich
jack50nie wiadomo co to jest za przepis, na dzialce mam pigwe i pigwowca, roznia sie od siebie jak dzien od nocy a szczgolnie botanicznie, pigwe mozna jesc chociaz twarda pokrojona w plasterki a pogwowiec jest kwasny jak cytryna,robilem z nich nalewki...sa rozne smakiem i kolorem ale......palce lizac
violciaprzepraszam cię, ale to są owoce PIGWOWCA na tym zdjęciu . PIGWA wyglądem przypomina gruszkę z takim al'a meszkiem i rosnie na drzewach które muszą być zaszczepione , wiem bo mam u siebie takie drzewo w tym roku mialo ok 250 kg owocu pigwy :)
BoboArcydzięgiel najlepiej wziąć od dzięgla
bachaczy jest bardziej prosty prtepis na pigwe
Basia:)Mniej pracochłonne jest starcie pigwy na tarce jarzynowej.Aby kolor nalewki był bardziej intensywny robię tak:)Szklankę startej pigwy i szklankę cukru gotuję do uzyskania ciemniejszego koloru,zlewam syrop i wlewam do naczynia ze sporządzoną nalewką.Nalewka ma piękny kolor.
Tom Randdalno cóz różne są szkoły, ale w mojej nalewki powinny stać w miejscu ciemnym, żeby nie tracić koloru...Uwaga jeszcze jedna: to nie pigwa, to pigwowiec japoński.
kadod zielarza, bądź z apteki
gargamelwysmerfować z jakiegoś sklepu z przyprawami.
kasiaskąd wziąć arcydzięgiel?

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Nalewka z pigwy z miodem

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl